Redakcja
funner.pl
Aż 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, a niewłaściwe odżywianie powoduje nawet 80 różnych chorób (1). Dokonując prawidłowych wyborów żywieniowych, jesteśmy w stanie zadbać o jakość naszej diety. Odpowiednio zbilansowany jadłospis oraz prawidłowe nawyki żywieniowe pozwalają znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia szeregu chorób, które powiązane są z niewłaściwym odżywianiem, dlatego tak istotne jest, by mądrze wybierać produkty spożywcze.
Odpowiedni skład produktów ma bezpośredni wpływ na prawidłowość odżywiania2. Składniki na etykiecie umieszczone są zawsze w porządku malejącym, według ich zawartości. Na początku wymienia się te, których w recepturze jest najwięcej, a im bliżej końca listy, tym danego składnika jest mniej3. Również z listy składników dowiemy się m.in. czy żywność zawiera alergeny, barwniki, konserwanty czy aromaty.
Wybierając produkty spożywcze, należy także zwracać uwagę na ich wartość odżywczą. To świetny sposób na to, by mieć pod kontrolą kaloryczność spożywanych produktów oraz podaż składników odżywczych. Wartość odżywcza obligatoryjnie podawana jest w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu i zawiera informacje na temat:
wartości energetycznej, wyrażonej jednocześnie w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal)
zawartości tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych
zawartości węglowodanów i cukrów
zawartości białka
zawartości soli4
Zalecenia zdrowego żywienia, które opracował Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH ułatwiają podejmowanie prawidłowych decyzji zakupowych, a takie wyznaczają kierunek, w którym powinien podążać każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Zalecenia wymieniają produkty, których warto jeść więcej, żywność, którą powinniśmy ograniczać oraz zdrowsze zamienniki pewnych produktów.
produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, kasze),
warzyw i owoców (pamiętaj, żeby spożywać więcej warzyw niż owoców),
nasion roślin strączkowych (np. fasola, groch, ciecierzyca),
ryb (zwłaszcza tłustych morskich),
produktów mlecznych niskotłuszczowych, zwłaszcza fermentowanych (np. kefir, maślanka, jogurt),
orzechów i nasion (np. orzechów włoskich, nasion słonecznika).
soli,
czerwonego mięsa i przetworów mięsnych (np. kiełbas, wędlin, boczku),
cukru i słodzonych napojów,
produktów przetworzonych (np. fast food, słone przekąski, batony) z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.
przetworzone produkty zbożowe (np. jasne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe) na pełnoziarniste,
czerwone mięso i przetwory mięsne na drób, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy
słodkie napoje na wodę
tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (np. na olej rzepakowy lub oliwę z oliwek)
produkty mleczne pełnotłuste na niskotłuszczowe (mleko, jogurt kefir, maślanka, biały ser),
smażenie i grillowanie na gotowanie (w tym na parze), duszenie i pieczenie5.
Wybierając produkty spożywcze, warto sprawdzać nie tylko skład i wartość odżywczą, ale także - o ile dany artykuł go posiada - symbol Nutri-Score. To dodatkowy system znakowania żywności, który podsumowuje wartość odżywczą oznakowanego produktu, ułatwiając w ten sposób podejmowanie prawidłowych decyzji zakupowych. Oznaczenie w ramach Nutri-Score wyróżnia jedną z pięciu liter od A do E, z których każda pokazana jest na tle innego koloru.
Produkty oznaczone kolorem zielonym i literami A, B to produkty o wysokiej wartości odżywczej, które warto spożywać częściej lub w większej ilości.
Kolorem żółtym i literą C oznakowane są artykuły, które powinniśmy spożywać w sposób umiarkowany.
Produkty oznaczone kolorem pomarańczowym, czerwonym i literami D, E to produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości, ponieważ zawierają większą ilość składników, które powinniśmy na co dzień ograniczać6.
System Nutri-Score został pozytywnie oceniony i jest wspierany przez pozarządowe organizacje konsumenckie (np. Europejską Organizację Konsumencką BEUC i FoodWatch, Federację Konsumentów w Polsce) oraz uzyskał w Polsce pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod kątem żywieniowym i konsumenckim.
Jedną z pierwszych firm w Polsce, która zdecydowała się na wprowadzenie oznakowania Nutri-Score, jest Danone. W szerokim portfolio spółki znajdują się zarówno produkty, które oznaczono kolorem zielonym i literami A, B, jak i tzw. produkty przyjemnościowe, które oznaczone są literami C, D - są to zatem takie produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszych ilościach.
Materiał powstał we współpracy z Danone.
1. Analiza spółek Danone Planeta. Zdrowie. Przyszłość, Warszawa (11.05.2020)
2. Sygnowska, E., Waśkiewicz, A., Głuszek, J., Kwaśniewska, M., Stepaniak, U., Kozakiewicz, K., ... & Rywik, S. (2005). Spożycie produktów spożywczych przez dorosłą populację Polski: wyniki programu WOBASZ. Kardiologia Polska= Polish Heart Journal, 63(supl. 4)., str. 1
3. Nieżurawski, L., & Sobków, C. (2015). Rola informacji na etykiecie w procesie zakupu produktu żywnościowego. Roczniki (Annals), 2015 (1230-2016-99974), str. 290-296.
4. Dr inż. M. Juśkiewicz, (2018) Przewodnik metodyczny do ćwiczeń z przedmiotu Podstawy opakowalnictwa produktów spożywczych, ćwiczenie 4: ocena oznakowania opakowań jednostkowych artykułów spożywczych, str. 9-10
5. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
6. https://danone.pl/nutri-score/
Artykuł partnera
funner.pl
Informacje z pierwszej ręki
Publikujemy wiele ciekawych artykułów związanych z show biznesem, modą, muzyką czy zdrowym stylem życia
Bądź z nami na bieżąco
E-mail: edytor@funner.pl