Tapioka - pochodzenie, właściwości i zastosowanie

​Tapioka to składnik pozyskiwany z korzeni manioku, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Korzenie manioku są suszone, a następnie mielone na mąkę, z której produkuje się kulki tapioki. Zobacz jak wykorzystać ten egzotyczny składnik w kuchni! Tapioka jest źródłem węglowodanów, ale nie zawiera białka ani tłuszczu. Jest także wolna od glutenu, co czyni ją idealnym składnikiem w diecie bezglutenowej. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy szukają świetnej alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej!

Zastosowanie tapioki jest bardzo wszechstronne - kulki mogą być używane do zagęszczania sosów i zup, jako składnik wypieków, a także jako alternatywa dla ryżu czy makaronu w sałatkach i innych daniach. Kulki tapioki są popularne w Azji, na przykład w kuchni tajskiej, wietnamskiej i filipińskiej. Tapioka jest także wykorzystywana w kuchni brazylijskiej czy afrykańskiej. W Polsce kulki tapioki na początku były znane przede wszystkim jako dodatek do napoju Bubble Tea, jednak obecnie znajdziemy go także w wielu innych daniach.

Tapiokę możemy kupić np. w sieci sklepów Kaufland i samodzielnie eksperymentować z nią w domu. Więcej informacji o tym składniku znajdziesz na stronie: https://www.kaufland.pl/inspiracje/radosc-gotowania/tapioka.html.

Jak przygotować smaczne dania z tapioki?

Sposobów na przygotowanie smacznych dań z tapioki jest naprawdę wiele. W formie sypkiej możemy jej używać jako bezglutenowej mąki, natomiast kuleczki nadadzą naszym potrawom ciekawej tekstury.  Z tapioki zrobisz dania takie jak:

Pudding z tapioki - kulki tapioki gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem cukru lub syropu klonowego, a następnie podajemy z ulubionymi owocami lub syropem owocowym.

Sałatka z tapioką - gotujemy kulki tapioki, a następnie mieszamy je z ulubionymi warzywami, takimi jak marchew, ogórek, papryka czy kapusta. Do sałatki polecamy wykorzystać także sos sojowy i imbir.

Zupa z tapioką - kulki tapioki możemy dodać do tradycyjnej zupy warzywnej lub zupy miso, aby ją zagęścić. Możemy też przygotować zupę na bazie mleka kokosowego z dodatkiem warzyw, curry i gotowanej tapioki.

Kuleczki z tapioki - kulki tapioki mieszamy z ryżem kleistym, a następnie formujemy kulki, które gotujemy w wodzie i podajemy z sosem sojowym lub curry.

Deser z tapioki - gotujemy kulki tapioki w mleku z dodatkiem cukru i wanilii, a następnie podajemy z kawałkami ulubionych owoców, jak mango czy kiwi.

Warto eksperymentować z tapioką i dodawać ją do swoich ulubionych dań, aby odkryć nowe smaki i tekstury.

​Artykuł partnera

Autor

Redakcja

funner.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz