Nie tylko wspaniały smak – dlaczego jeszcze warto jeść mięso?

​Mięso ma zarówno wielu przeciwników, jak i zwolenników. Jednak jedno jest pewne – działa bardzo korzystnie na kondycję całego organizmu człowieka. Mięso jedzone w odpowiednich ilościach jest nie tylko bardzo zdrowe, lecz także daje duże możliwości do kulinarnych popisów. Bardzo często gości na polskich stołach w formie kotletów, szynki, kiełbasy, kabanosów czy pieczeni. Wszelkiego rodzaju mięs nie może zabraknąć też w restauracjach, szczególnie specjalizujących się w kuchni polskiej.

Jakie są rodzaje mięsa?

Dietetycy zwyczajowo dzielą mięso na białe i czerwone, kierując się zawartością i rodzajem tłuszczu. Do pierwszej kategorii zalicza się kurczaka, indyka, cielęcinę i królika. Natomiast czerwone mięsa to wołowina, wieprzowina, baranina, kaczka oraz gęś. Który rodzaj mięsa jest lepszy? To zależy. Białe mięso zawiera mniej tłuszczu i kalorii niż mięso czerwone, dlatego jest polecane osobom na diecie odchudzającej oraz z podniesionym poziomem cholesterolu. Natomiast czerwone mięso jest bogate w tłuszcz i bardziej kaloryczne, dlatego nie powinno dominować w diecie. Jednak nie brakuje mu zalet – wieprzowina czy wołowina zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza, co sprawia, że są odpowiednie dla osób z anemią i niedokrwistością.

Wartości odżywcze mięsa

Każdy rodzaj mięsa charakteryzuje duża zawartość pełnowartościowego białka, które jest znacznie lepiej przyswajalne niż te zawarte w produktach roślinnych. Najwięcej białka zawiera białe mięso, np. kurczaka, bo aż 15–20 proc. Mięso, szczególnie wołowina, jest najlepszym źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobory żelaza mogą być przyczyną osłabienia, złego samopoczucia, kołatania serca czy duszności. Nieodpowiednia podaż żelaza daje również objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy, problemy z koncentracją lub bóle głowy. Mięso dostarcza do organizmu bogactwo witamin z grupy B, kwasów omega-3, cynku, selenu oraz mnóstwa innych składników odżywczych. Wiele związków zawartych jest jedynie w mięsie – dotyczy to w szczególności witaminy B12, która zapewnia równowagę psychiczną, wspiera pracę mięśni, mózgu oraz wątroby.

Nieograniczone możliwości kulinarne

Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez kotleta schabowego, kurczaka czy kotletów mielonych. Polska słynie również z kiełbasy, która daje szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Kiełbasę można spożywać zarówno na zimno do kanapek, jak i poddaną obróbce termicznej. Można ją grillować, smażyć, piec, dodawać do zup, gulaszy, bigosu czy leczo. Równie chętnie jemy różnego rodzaju kabanosy, szynki, podroby, pasztety i parówki. Jak widać więc, z mięsa można przygotować wiele różnorodnych dań na każdą okazję.

Artykuł partnera

Autor

Redakcja

funner.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz