Najzdrowsze owoce - zobacz jakie powinieneś jeść codziennie?

Większość osób jest świadoma korzyści płynących z codziennego jedzenia owoców. Trudniejszą kwestią pozostaje jednak wybór. Jakie są najzdrowsze owoce? Istnieje wiele rodzajów plonów roślin, które mają wysoką zawartość składników odżywczych. Niektóre są bardziej bogate w błonnik niż inne. A pozostałe wyróżniają chociażby karotenoidy, które nadają kolor. Jeśli chcesz jeść zdrowo, zobacz naszą listę zdrowych owoców.

Dlaczego powinieneś wprowadzić owoce do swojej diety?

Wprowadzenie najzdrowszych owoców jest istotny dla Twojej diety, ponieważ wzbogaca jadłospis o cenne mikroelementy. Poza tym owoce są również bogate w błonnik, który pomaga regulować skoki insuliny. Wszystkie plony roślin są świetnym źródłem antyoksydantów i witamin. Najlepszej jakości są jednak te spożywane w sezonie. Nawet jeśli supermarkety oferują je cały rok. Co więcej, zawsze najlepiej jest kupować świeże produkty. Lepiej unikać owoców w puszkach, ponieważ nie zawierają one wielu witamin z grupy B i C, za to czesto są do nich dodawane cukry i konserwanty. Poza sezonem najlepiej jest wybierać owoce mrożone. Taki sposób konserwacji zachowuje najwiecej walorów. Aby zachować składniki odżywcze, możesz również gotować warzywa i owoce na parze. 

najzdrowszy polski owoc - jabłko

Jabłka

Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają dużo witaminy C i potasu, są też bogate w przeciwutleniacze. Badania pokazały, że jabłka zwiększają gęstość kości oraz liczbę dobrych bakterii w jelitach. W Polsce są dostępne przez cały rok, jednak sezon przypada na jesień i zimę. Cena jabłek nie jest wygórowana, a korzyści płynące z ich jedzenia są naprawdę imponujące! To wszystko sprawia, że powinniśmy jeść je codziennie.

morela - doskonała zdrowa przekąska

Morele

Inne owoce, które mogą stanowić zdrową przekąskę to morele. Dostarczają wiele witamin, minerałów i błonnika. Te małe rośliny poprawiają odporność, a nawet pomagają zapobiegać rakowi. Co więcej, są dość mięsiste i treściwe, więc nawet w pojedynkę, morele mogą zastąpić posiłek. Morele kupuj w sezonie wakacyjnym, od lipca do września.

rosnąca guawa

Guawa

Guawa to pyszny owoc, który jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych, jakie rosną na ziemii. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, który utrzymuje metabolizm w dobrej kondycji. Ponadto, guawa jest również bogata w witaminę C i karotenoidy. Uważa się, że ten tropikalny owoc leczy wysokie ciśnienie krwi, zaparcia, biegunkę i szkorbut. Oprócz pysznego smaku, jedzenie guawy zapewnia wiele korzyści. Najważniejszymi z nich jest zmniejszenie cholesterolu i poprawę poziomu insuliny.

propozycja dania z użyciem papai

Papaja

Mniej znanym najzdrowszym owocem bogatym w witaminę C i przeciwutleniacze jest papaja. To kolejna pozycja, która jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C. Sumstancja ta jest niezbędna dla zdrowych zębów i skóry, a papaje zawierają naprawdę mnóstwo tej witaminy. Regularne spożywanie tego owocu wspomaga procesy trawienne oraz oczyszcza z niebezpiecznych toksyn.

plastry ananasa

Ananas

Innym owocem o wysokiej zawartości antyoksydantów jest ananas. Ten tropikalny owoc jest bogaty w bromelinę, czyli enzym, który jak wykazano, zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca. Dodatkowo, zawiera cenne minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Ze względu na słodki smak może być świetnym pomysłem na zastąpienie cukru w diecie.

winogrona - zdrowe owoce dla mózgu

Winogrona

Winogrona to kolejny najzdrowszy owoc, o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witaminy C i błonnika. Te przeciwutleniacze chronią serce i mózg przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Ważne jest, aby wybierać głównie fioletowe odmiany. Właśnie te winogrona będą najlepsze dla długiego zachowania zdrowia mózgu.

maliny - cenne źródło błonnika roślinnego

Maliny

Maliny to kolejny superfood, który można, a nawet trzeba włączyć do diety. Maliny są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który został powiązany z niższymi wskaźnikami chorób cywilizacyjnych i śmierci. Według Institute of Medicine, dorośli mężczyźni powinni spożywać minimum 30 gramów błonnika każdego dnia, ale przeciętny Amerykanin nie spożywa nawet połowy tej ilości. To dlatego maliny są tak dobre dla ciebie. Nie chcesz przegapić tego superfood!

banany - kopalnia potasu i witaminy C

Banany

Banany to owoce bogate w witaminę C. Ten składnik odżywczy jest ważny w produkcji kolagenu, a także zapobiega przenikaniu wirusów przez błony komórkowe. Ponadto pomaga przekształcić węglowodany w glukozę, uwalniając energię z białek, węglowodanów i tłuszczu. Zawartość błonnika to kolejny bonus, ponieważ jest pomocne w dietach odchudzających i zapobieganiu chorobom serca. Banan ma jeszcze jedną korzyść: zawiera wysoki poziom potasu.

koktajl z mango - wspaniała przekąska dobra dla skóry

Mango

Mango są również bardzo zdrowe, mają wysoki poziom witaminy C i beta-karotenu. Te składniki odżywcze są świetne dla układu odpornościowego i pomagają utrzymać zdrowy wzrok. Mango wyróżnia zawartość w mangan. Sok jest również świetny dla skóry, ze względu na przeciwzapalne właściwości. Mango zawiera także mangiferynę, potężny przeciwutleniacz, który może pomóc w ochronie przed chorobami serca, rakiem i Alzheimerem.

 

Autor

Redakcja

funner.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz