Jak lepić i gotować pierogi? Co zrobić żeby pierogi się nie sklejały?

Pękające pierogi to częsty problem. W niektórych przypadkach wynika on z niewłaściwego sklejania lub gotowania. Jak gotować i lepić pierogi, żeby nie opadały? Nie należy wkładać do garnka zbyt wielu pierogów naraz. Spowoduje to obniżenie temperatury wody.

Nie oszukujmy się, że znajdziemy sensowne przepisy. "Pierogi na skróty" Aby zrobić pierogi, które będą świetnie smakować, trzeba najpierw dobrze zagnieść ciasto. Następnie sklejać i lepić. Aby się nie rozpadały i trzymały razem, należy je gotować, aż ułożą się w rzędach na stolnicy. Jak gotować i lepić pierogi, aby się nie rozpadały.

Jak lepić pierogi, aby się nie rozpadły?

Ważne jest, aby brzegi pieroga były dobrze sklejone. Jest to ważne, ponieważ jeśli brzegi nie są dobrze sklejone, kawałki sera i kapusty mogą zacząć pływać w Twoim garnku. Możesz lekko zwilżyć brzegi pierogów wodą przed ich sklejeniem. Będą się wtedy lepiej kleić. Powinieneś docisnąć każdy pierożek tak, aby brzegi były na etapie sklejania.

Sprawdź przepis na pierogi z jagodami na https://katalogskladnikow.pl/przepisy/bwuq/pierogi-z-jagodami.html

Jak gotować pierogi, które się nie sklejają?

Upewnij się, że używasz jak największego garnka, zagotuj w nim wodę, a następnie ją posól. Gdy woda się zagotuje, dodaj do niej pierogi. Nie wkładaj ich jednak zbyt wiele na raz, ponieważ spowoduje to zbyt szybkie wystygnięcie wody. Delikatnie mieszamy, aby pierogi nie przywarły do dna. Aby zapobiec sklejaniu się pierogów, możesz dodać do wody kilka kropel oleju lub oliwy.

Gotuj pierogi na zmniejszonym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch. Woda powinna lekko wrzeć, ale możesz sprawdzić, czy pierogi są gotowe. Potrzeba około 2 minut, aby unosiły się na powierzchni. Wyjmij pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. Dobrym pomysłem jest skropienie pierogów odrobiną oleju winogronowego lub masła, aby zapobiec ich sklejaniu się na talerzu.

Pierogi

Oto krótki instruktaż, jak zrobić pierogi:

  • Aby zapobiec wydostawaniu się farszu z ugotowanych pierogów, należy zlepić brzegi ciasta. Można to ułatwić, używając pędzelka do usuwania nadmiaru mąki z jednej strony rozwałkowanego ciasta (to tam będzie umieszczony farsz). Dobrze jest, przed sklejeniem pierogów, zwilżyć je wodą.
  • Owoce można obtoczyć w mące ziemniaczanej, a farsz mięsny lub grzybowy zagęścić dodając bułkę tartą. Dzięki temu zmniejszysz zawartość wody w farszu pierogowym, co zapobiegnie rozdzielaniu się brzegów podczas gotowania.
  • Aby pierogi nie pozostały surowe, należy je wrzucić do osolonego wrzątku. Pierogi gotować przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. To właśnie wtedy skrobia zawarta w cieście będzie przyswajalna dla żołądka.
  • Dobrze jest dodać do gotującej się wody trochę oleju lub oliwy z oliwek, aby zapobiec ich sklejaniu się. Należy je również od razu podawać z glazurą lub masłem klarowanym.

Masz już przygotowane pierogi. Ale jak je podać?

Pierogi można usmażyć na patelni na maśle lub oleju. Nadają się do tego tylko te na słodko. Można je również podgrzać w piekarniku, ale najlepiej najpierw posmarować je masłem lub cebulą przed podgrzaniem na przykrytej patelni. Pierogi można również odgrzewać w mikrofalówce. Przed podgrzaniem skropić je roztopionym masłem.

Pierogi można dobrze zamrozić. Zarówno surowe jak i ugotowane. Układaj je na pojedynczych tackach, aby się nie sklejały. Następnie włóż je do zamrażarki. Gdy już stwardnieją, umieść je w plastikowych torebkach i szczelnie zamknij. Możesz je przechowywać w zamrażarce nawet do 4 miesięcy.

Autor

Redakcja

funner.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz