Czy wegetarianizm jest zdrowy

Wegetarianizm i weganizm stają się coraz popularniejsze. Powstaje sporo restauracji oferujących tego typu kuchnię. Jednak czy przejście na dietę wegetariańską jest dobre z punktu widzenia zdrowia?

Lekarze wątpliwości nie mają - dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest zdrowa. Co więcej, minimalizować może ryzyko wielu chorób m.in. cukrzycy typu II, otyłości czy nadciśnienia tętniczego. Rezygnacja z mięsa często oznacza wyeliminowanie z diety szkodliwych konserwantów i jedzenia przetworzonego.

Wegetarianizm a weganizm

Diety typu wegetariańskiego zakładają rezygnację ze spożywania mięsa. Jednak w przypadku klasycznego wegetarianizmu, spożywać można produkty odzwierzęce takie jak jaja czy mleko. Weganizm jest bardziej restrykcyjny i zakłada całkowitą rezygnację nie tylko z mięsa, ale i jaj, mleka czy miodu. Mimo to cieszy się coraz większą popularnością.

Wielu wegetarian i wegan na co dzień nie nosi ubrań jedwabnych czy skórzanych. Są to często osoby aktywne ekologicznie, dla których dobro zwierząt jest niezwykle istotne i bliskie sercu.

Czy wegetarianom grożą niedobory pokarmowe?

W praktyce dobrze rozpisana dieta wegetariańska nie wpływa negatywnie na zdrowie stosującej ją osoby. Wiele osób taką dietę bardzo sobie chwali. Dieta roślinna obniża bowiem poziom złego cholesterolu i glukozy we krwi. Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Należy jednak zadbać o to, aby dostarczać do swojego organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W przeciwnym wypadku nabawić się można groźnych niedoborów pokarmowych. Szczególnie duże znaczenie ma dostarczanie do organizmu witaminy B12 oraz witaminy D, a  także wapnia, żelaza czy cynku.

Wegetarianizm - jak nie dopuścić do niedoborów pokarmowych?

Dieta wegetariańska musi być przede wszystkim urozmaicona. Warto spożywać na co dzień produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, otręby, ziarna dyni i słonecznika, kiełki oraz orzechy. Podstawą są także  owoce i warzywa. Codziennie powinno się jeść minimum 800 gram warzyw i owoców. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że proces gotowania i smażenia skutecznie wypłukuje witaminy, stąd też warzywa najlepiej jeść surowe, ewentualnie gotowane na parze. Większość z nich nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie umyć. Pod skórką jest bowiem najwięcej witamin i makroelementów. Cennym źródłem białka dla wegetarian są m.in. soja, ciecierzyca, soczewica, bób czy groch.

Dodatkowo warto regularnie spożywać grzyby, sezam, nasiona różnego rodzaju i zielone warzywa liściaste. Dobrze jest stawiać na produkty z upraw ekologicznych.

Podstawowe badania dla wegetarian

Wegetarianie powinni regularnie wykonywać badania laboratoryjne w celu oceny swojego aktualnego stanu zdrowia. Dzięki temu można szybko wykryć ewentualne niedobory pokarmowe i ustawić prawidłową dietę. Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku stężenie w organizmie witaminy B12, witaminy D, sodu, potasu, żelaza, wapnia czy albuminy. Generalnie jednak dieta wegetariańska nie jest niezdrowa, a wręcz przeciwnie - czasem jest nawet wskazana.

Artykuł stworzony przy współpracy z marką Light Catering oferującą catering dietetyczny na terenie większości dużych polskich miast.

Artykuł partnera

Autor

Redakcja

funner.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz