Redakcja
funner.pl
Wegetarianizm i weganizm stają się coraz popularniejsze. Powstaje sporo restauracji oferujących tego typu kuchnię. Jednak czy przejście na dietę wegetariańską jest dobre z punktu widzenia zdrowia?
Lekarze wątpliwości nie mają - dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest zdrowa. Co więcej, minimalizować może ryzyko wielu chorób m.in. cukrzycy typu II, otyłości czy nadciśnienia tętniczego. Rezygnacja z mięsa często oznacza wyeliminowanie z diety szkodliwych konserwantów i jedzenia przetworzonego.
Diety typu wegetariańskiego zakładają rezygnację ze spożywania mięsa. Jednak w przypadku klasycznego wegetarianizmu, spożywać można produkty odzwierzęce takie jak jaja czy mleko. Weganizm jest bardziej restrykcyjny i zakłada całkowitą rezygnację nie tylko z mięsa, ale i jaj, mleka czy miodu. Mimo to cieszy się coraz większą popularnością.
Wielu wegetarian i wegan na co dzień nie nosi ubrań jedwabnych czy skórzanych. Są to często osoby aktywne ekologicznie, dla których dobro zwierząt jest niezwykle istotne i bliskie sercu.
W praktyce dobrze rozpisana dieta wegetariańska nie wpływa negatywnie na zdrowie stosującej ją osoby. Wiele osób taką dietę bardzo sobie chwali. Dieta roślinna obniża bowiem poziom złego cholesterolu i glukozy we krwi. Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Należy jednak zadbać o to, aby dostarczać do swojego organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W przeciwnym wypadku nabawić się można groźnych niedoborów pokarmowych. Szczególnie duże znaczenie ma dostarczanie do organizmu witaminy B12 oraz witaminy D, a także wapnia, żelaza czy cynku.
Dieta wegetariańska musi być przede wszystkim urozmaicona. Warto spożywać na co dzień produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, otręby, ziarna dyni i słonecznika, kiełki oraz orzechy. Podstawą są także owoce i warzywa. Codziennie powinno się jeść minimum 800 gram warzyw i owoców. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że proces gotowania i smażenia skutecznie wypłukuje witaminy, stąd też warzywa najlepiej jeść surowe, ewentualnie gotowane na parze. Większość z nich nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie umyć. Pod skórką jest bowiem najwięcej witamin i makroelementów. Cennym źródłem białka dla wegetarian są m.in. soja, ciecierzyca, soczewica, bób czy groch.
Dodatkowo warto regularnie spożywać grzyby, sezam, nasiona różnego rodzaju i zielone warzywa liściaste. Dobrze jest stawiać na produkty z upraw ekologicznych.
Wegetarianie powinni regularnie wykonywać badania laboratoryjne w celu oceny swojego aktualnego stanu zdrowia. Dzięki temu można szybko wykryć ewentualne niedobory pokarmowe i ustawić prawidłową dietę. Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku stężenie w organizmie witaminy B12, witaminy D, sodu, potasu, żelaza, wapnia czy albuminy. Generalnie jednak dieta wegetariańska nie jest niezdrowa, a wręcz przeciwnie - czasem jest nawet wskazana.
Artykuł stworzony przy współpracy z marką Light Catering oferującą catering dietetyczny na terenie większości dużych polskich miast.
Artykuł partnera
funner.pl
Informacje z pierwszej ręki
Publikujemy wiele ciekawych artykułów związanych z show biznesem, modą, muzyką czy zdrowym stylem życia
Bądź z nami na bieżąco
E-mail: edytor@funner.pl