Redakcja
funner.pl
Dieta ketogeniczna jest szczególnym rodzajem żywienia. Popularność zdobyła kilka lat temu, a jej główną zasadą jest zmniejszenie w diecie ilości węglowodanów na rzecz nieograniczonego spożycia tłuszczów. Z powodzeniem przechodzą na nią osoby zawodowo zajmujące się sportem, jak i amatorzy. Dieta ketogeniczna, w skrócie określana po prostu jako keto, zaskarbiła sobie również zwolenników wśród osób chorujących na insulinooporność.
Ketoza jest stanem, w którym organizm nabiera pełnej umiejętności pobierania energii z tłuszczów, a nie węglowodanów. Jest to stan fizjologiczny. Objawy na ketozie mogą być zauważalne już po kilku dniach jej trwania i są to między innymi: ból mięśni, wzmożone pragnienie, nieświeży oddech, nagły przypływ energii, zmniejszone uczucie głodu i bezsenność. Jeśli jeden lub kilka z wymienionych objawów pojawiają się po przejściu na ten rodzaj diety, to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że organizm właśnie wszedł w stan ketozy.
Ból mięśni przy ketozie to jeden z najczęściej występujących skutków ubocznych. W diecie niskowęglowodanowej ograniczona jest produkcja insuliny, co powoduje wydalanie sodu, potasu i magnezu przez nerki. Z tego powodu bardzo istotna jest odpowiednia suplementacja na keto. W momencie, w którym podaż węglowodanów jest ucinana, organizm powinien otrzymywać potrzebne mikroskładniki z innych źródeł.
Odpowiedni keto jadłospis pozwoli uniknąć nieprzyjemnych odczuć. Przede wszystkim - należy zapewnić sobie odpowiednią podaż soli. Choć popularnym kierunkiem we współczesnej dietetyce jest zalecanie ograniczonego spożywania soli, to keto dieta stanowi wyjątek od tej reguły. Na poziomie dietetycznym nie ma innej możliwości uzupełnienia sodu w diecie.
Suplementacja na keto powinna obejmować więc elektrolity z odpowiednią ilością soli, potasu i magnezu. Warto zacząć przyjmować je już w momencie wprowadzania pierwszych zmian w żywieniu, ponieważ ból mięśni na keto jest odpowiedzią organizmu na zbyt niską podaż tych składników przez dłuższy czas.
Poza suplementacją warto pamiętać o wprowadzeniu do jadłospisu produktów bogatych w potas, sól i magnez. Są to przede wszystkim warzywa, takie jak szpinak, buraki, brukselka, cukinia, brokuły. Nie można zapomnieć w tym miejscu o awokado, które jest również źródłem wysokowartościowych tłuszczy (co ciekawe - jest klasyfikowane jako owoc).
Kolor zielony stanie się więc sprzymierzeńcem każdej osoby przechodzącej na dietę ketogeniczną.
Dieta ketogeniczna stosowana w odpowiedni sposób i po przygotowaniu organizmu do jej wprowadzenia przyniesie wiele korzyści.
Dieta keto jest szczególnie chwalona przez osoby, które borykały się z nagłymi zmianami poziomu glukozy we krwi. Diety wysokowęglowodanowe charakteryzują się szybkim przypływem energii niedługo po posiłku i równie raptownym opadaniem z sił, kiedy poziom glukozy nagle spada.
Po wprowadzeniu diety niskowęglowodanowej takie wahania nie występują, gdyż zaleca się, aby węglowodany stanowiły jedynie około 10% zawartości w spożywanych posiłkach. Choć zmiana ta może wydawać się radykalna, jest ona wyjątkowo korzystna dla zdrowia, a początkowy dyskomfort związany z krótkotrwałymi skutkami ubocznymi nie powinien zniechęcać do kontynuowania diety.
Każda zmiana stylu odżywiania i wprowadzenie suplementów do diety powinny być poprzedzone odpowiednimi badaniami (jak morfologia) i konsultacją z lekarzem lub dietetykiem.
funner.pl
Informacje z pierwszej ręki
Publikujemy wiele ciekawych artykułów związanych z show biznesem, modą, muzyką czy zdrowym stylem życia
Bądź z nami na bieżąco
E-mail: edytor@funner.pl