5 prostych rad, jak być bardziej eko

Chcesz być choć trochę bardziej eko i zastanawiasz się, co możesz w tym kierunku zrobić? Podsuwamy Ci poniżej kilka przykładowych pomysłów, z których każdy jest krokiem w stronę lepszego świata.

Mniej wszędobylskich jednorazówek

Na początek temat znany, aczkolwiek nadal problematyczny. Plastikowe opakowania jednorazowe były i niestety nadal są plagą. Chodzi tu nie tylko o jednorazowe reklamówki (czyli popularne „zrywki”), lecz również woreczki, częstokroć używane do tego, aby pakować w nie na przykład pojedynczy owoc.

Rozwiązaniem problemu jest oczywiście stosowanie opakowań wielorazowych. Torby materiałowe, bądź wykonane z materiałów recyklingowych, można użytkować bardzo długo, a przy okazji są one tez dużo wytrzymalsze, więc nadają się do noszenia cięższych zakupów. Same plusy!

Polub komunikację publiczną

Jazda własnym samochodem jest z pewnością bardzo wygodna, ale gdy pojazdów na ulicy robi się naprawdę sporo, ma to swoje odbicie w emisji spalin. Tymczasem jeśli się nad tym chwilę zastanowić, często bez problemu można z takiej przejażdżki zrezygnować.

Odległość dwóch kilometrów to akurat dobra okazja do spaceru, który pozwoli oderwać myśli od tego, co stresujące, a przy okazji wyjdzie też na zdrowie. Większe dystanse to być może droga na rower, a jeśli nie… Cóż, warto się przekonać do autobusów i pociągów podmiejskich. Wspólny transport nie tylko jest bardziej ekologiczny, niż wariant z mnóstwem samochodów. To także okazja do odpoczynku po drodze i uniknięcie stresu przy poszukiwaniach wolnych miejsc parkingowych.

Głosuj portfelem

Jeśli coś kupujesz, a masz do wyboru dwa porównywalne produkty, staraj się wybierać ten, który wydaje się bardziej ekologiczny. Mowa tu o co najmniej kilku kwestiach. Pierwszą z nich jest wykorzystane opakowanie – niektórzy producenci stawiają już na materiały biodegradowalne, inni jednak nagminnie nadużywają plastiku (lub wręcz stosują podwójne opakowania, w których plastik jest owinięty dodatkowym papierem, choć ten ostatni byłby wystarczający bez wewnętrznej warstwy).

Drugą kwestią jest żywotność produktu – jeśli może służyć dłużej, później trafi na wysypisko i zostanie zastąpiony kolejnym.

Nie marnuj żywności

W Polsce na potęgę wyrzucamy jedzenie, które ledwo co przekroczyło termin przydatności. Przyczyną tego stanu rzeczy jest kupowanie w nadmiarze, często pod wpływem impulsu. Marnotrawstwo to przekłada się niestety nie tylko na większe wydatki. Produkcja żywności wiąże się ze zużywaniem energii, a transport do sklepów z emisją. Dlatego też staraj się dobrze rozplanować zakupy, a ewentualne nadwyżki w miarę możliwości przekazuj do instytucji pomocowych lub do banków żywności.

Ogranicz spożycie mięsa

Być może nie wyobrażasz sobie całkowitej rezygnacji z mięsa, jednak nawet drobne, ale konsekwentne ograniczenie jego spożycia ma znaczenie. Dlaczego? Ponieważ przemysłowa hodowla zwierząt wiąże się z nieproporcjonalnie dużym zużyciem wody i energii w porównaniu z dostarczająca porównywalną ilością żywnością uprawą roślinną. I pod tym względem nawet wyznaczenie sobie jednego dnia w tygodniu jako bezmięsnego lub zmniejszenie spożywanej porcji ma realny wpływ na ekologię.

Gdzie szukać ekologicznych inspiracji?

Wiele informacji i porad jak być bardziej eko-friendly można znaleźć na stronie Eko360.pl – warto ją regularnie śledzić.

Artykuł partnera

Autor

Redakcja

funner.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz