Zakwaszenie organizmu - jak utrzymać prawidłowe pH?

Wiele osób narzeka obecnie na złe samopoczucie. Trudno się jednak dziwić naszemu złemu nastrojowi, kłopotom ze snem czy nadwrażliwości, skoro prowadzimy obecnie tak niezdrowy tryb życia! Mało śpimy, źle się odżywiamy, wciąż się przepracowujemy, stresujemy wszystkimi drobiazgami – żyjemy w biegu i nie dbamy o siebie. To skutkuje pojawieniem się kolejnych problemów, a w końcu chorobą – często poważną. Kiedy jesteśmy ciągle rozdrażnieni i zmęczeni nawet po przebudzeniu, zwykle staramy się wspomóc jakimiś suplementami, a w końcu zgłaszamy się na badania! Tymczasem zdarza się tak, że wyniki morfologii czy moczu są dobre, a złe samopoczucie nie ustępuje. Co wtedy zrobić? Może warto zbadać równowagę kwasowo-zasadową organizmu? Warto bowiem wiedzieć, że większość żyjących współcześnie ludzi ma zakwaszony organizm.

Prawidłowe pH organizmu

O pH mówi się często w reklamach – zwykle gumy do żucia czy pasty do zębów. Ale pH dotyczy całego ciała człowieka – a długo utrzymujący się stan braku równowagi kwasowo-zasadowej może być przyczyną wielu poważnych schorzeń, które (jeśli nie zostaną wyleczone) mogą nawet przerodzić się w choroby przewlekłe, trudne do pokonania.

Oznaczenie pH to miara kwasowości lub zasadowości roztworu. Potencjał wodoru jest cechą określającą, że w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ (odczyn kwaśny), czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- (odczyn zasadowy). Mogą one również posiadać odczyn obojętny, kiedy pozostają ze sobą w równowadze. Wodne roztwory kwasów wykazują odczyn kwaśny, podczas gdy wodne roztwory wodorotlenków (zasady) wykazują odczyn zasadowy. Liczbę jonów wodorowych w roztworze określa się przy pomocy skali pH. Dla człowieka optymalny zakres pH krwi wynosi 7,35-7,45.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Dlaczego zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest tak ważne? Ponieważ wówczas proporcja kationów i anionów w płynach ustrojowych jest względem siebie podobna – równowaga jest zachowana. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak wielką szkodę może wyrządzić zbytnie odchylenie od normy! Warto zatem posłużyć się choćby przykładem temperatury ciała – jeśli dla człowieka optymalna, normalna temperatura to 36,6 stopni Celsjusza, to wyobraźmy sobie co dzieje się z człowiekiem, który ma na przykład temperaturę 42 stopnie. Podobnie jest w tym przypadku – zbytnie odchylenie od normy może prowadzić do poważnych chorób, a w konsekwencji nawet do śmierci!

Przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 zachwianie równowagi jest szczególnie niebezpieczne. Tymczasem niestety nasz tryb życia oraz spożywana żywność prowadzą do stopniowego zakwaszenia organizmu.

zakwaszenie organizmu

Zdrowy tryb życia

Jeśli chcemy ustrzec się zakwaszenia organizmu, musimy najpierw poznać czynniki, które do niego prowadzą! Pierwszym z nich jest stres, jednak drugim niestety żywność, jaką spożywamy codziennie. Do produktów kwasotwórczych należą:

- mięso,

- węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron),

- tłuszcz,

- kawa,

- czarna herbata,

- alkohol,

- nikotyna.

To oczywiście tylko niektóre produkty, jakich nadmiar może spowodować zakwaszenie ciała – a jakie wszyscy przyjmujemy codziennie. Warto zdać sobie sprawę, że często to właśnie te produkty – wraz z na przykład brakiem ruchu (ale również i z aktywnością zbyt intensywną, bo przecież prowadzi ona nawet do powstania zakwasów w mięśniach) czy ciągłymi nerwami – mogą być przyczyną takich chorób jak osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów czy nadwaga. To również na zakwaszenie można zrzucić wypadanie i łamliwość włosów, osłabienie paznokci, pogorszenie stanu skóry, szybsze łapanie infekcji (a zatem spadek odporności), ale również zmiany związane z psychiką człowieka, czyli nadwrażliwość, rozdrażnienie, bezsenność, a nawet depresję.

Autor

Redakcja

funner.pl