Nietolerancja pokarmowa to nie problem! Sięgnij po produkty bez laktozy!

Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. Pomaga ona zadbać nie tylko o ciało, ale także o samopoczucie. Jednak co zrobić, gdy okazuje się, że nasz organizm nie toleruje wartościowych składników pożywienia? Odpowiedź jest prosta - znaleźć równie korzystną alternatywę, np. w postaci produktów bez laktozy.

Nietolerancja laktozy bardzo często występuje u niemowląt i dzieci, lecz może ona pojawić się również u dorosłych, którzy nagle wyeliminowali ze swojej diety wszystkie produkty mleczne. W takim przypadku organizm traci swoją naturalną zdolność do trawienia laktozy, czyli cukru mlecznego. Zaś w momencie jej spożycia pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, jak mdłości, bóle brzucha czy wzdęcia. To sygnał, że czas nieco zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe.

Codzienna dieta bez laktozy dla Twojego zdrowia

Jeśli tylko zauważymy, że spożywanie produktów mlecznych wywołuje u nas jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego, najlepiej stopniowo wykluczać poszczególne produkty. Nie chodzi jednak o całkowitą rezygnację z produktów zawierających mleko - mają one bowiem wiele innych cennych składników, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zamiast tak radykalnych kroków, warto sięgnąć choćby po produkty bez laktozy, które możemy dziś kupić niemal w każdym sklepie. Z powodzeniem znajdziemy choćby

  • jogurty, 
  • mleko, 
  • śmietany,
  • żółte i białe sery, 
  • serki homogenizowane czy 
  • sery twarogowe.

Produkty te zawierają jedynie minimalną ilość (mniej niż 0,5 procenta) laktozy, a dodatkowo znajdziemy w nich enzym zwany laktazą, który ułatwia trawienie cukru mlecznego. 

Proste przepisy z produktami bez laktozy 

W przypadku nietolerancji laktozy nie musimy obawiać się o to, że dieta eliminacyjna będzie uciążliwa dla nas czy pozostałych domowników. Produkty bez laktozy (więcej dowiesz się o nich na stronie https://www.kaufland.pl/asortyment/k-classic-bez-laktozy.html) możemy wykorzystywać także w tradycyjnych daniach, które uwielbia nasza rodzina. Z wykorzystaniem mleka, śmietany, jogurtu czy różnego rodzaju serów przygotujemy wytrawne przekąski i dodatki do rozmaitych dań, jak np. 

  • twarożki z warzywami,
  • naleśniki, 
  • kopytka,
  • sosy do dań mięsnych lub warzywnych, 
  • sosy do sałatek czy 
  • placuszki twarogowe.

Nietolerancja pokarmowa może być uciążliwa i wiązać się z wieloma wyrzeczeniami. Nie znaczy to jednak, że musimy całkowicie wykluczyć wszystkie ulubione produkty. Wystarczy jedynie świadomie wybrać te, które nam nie szkodzą i na nowo cieszyć się znakiem ulubionego jedzenia bez wyrzeczeń. 

Artykuł sponsorowany

Autor

Redakcja

funner.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz