Co może zdziałać chlorofil w diecie?

Zielona warzywa liściaste są od lat podawane jako przykład zdrowego, korzystnego pożywienia nie tylko na dietach redukcyjnych. Za ich dobroczynne właściwości odpowiada wysoka zawartość chlorofilu. Ten zielony barwnik, nadający liściom intensywny kolor, umożliwia roślinie prowadzenie fotosyntezy. Wykazuje także wiele korzystnych właściwości i dobrze wpływa na stan zdrowia osób spożywających zielone, liściaste warzywa. Oto kilka przykładów dobroczynnego działania chlorofilu.

Panowanie nad głodem w procesie odchudzania

Całkiem niedawno, w roku 2013, poproszono 20 kobiet, których waga była wyższa niż prawidłowa, o spożywanie określonych posiłków. Dwa posiłki zawierały chlorofil, jeden go nie zawierał. Po posiłkach z chlorofilem kobiety relacjonowały zmniejszone uczucie głodu, a badanie ich krwi wykazało stabilny, korzystny poziom cukru oraz dobre ciśnienie. Oznacza to, że włączenie do diety odchudzającej produktów zawierających chlorofil może znacznie ułatwić proces utraty wagi.

Poprawa zapachu ciała i trawienia

Zielony, roślinny barwnik to także „antyperspirant”. Poprawia znacząco zapachy będące skutkiem ubocznym trawienia, zmniejsza ilość gazów gromadzących się w jelitach, a także zmniejsza intensywność zapachu wydzielanego przez ciało.

Walka z Candida albicans

Drożdżak o nazwie łacińskiej Candida albicans powoduje wiele nieprzyjemnych objawów i wpływa negatywnie na samopoczucie. Zakażenie nim prowadzi do osłabienia, kłopotów trawiennych, a także depresji. Chlorofil pomaga zahamować wzrost tego grzyba

chlorofil zastosowanie

Szybsze gojenie się ran

Już od niemal stu lat używa się zielonych liści roślin do okładania ran. Po raz pierwszy opisano to w roku 1950. Raport mówi o stosowaniu chlorofilu w sprayu do zmniejszania zaczerwienienia i przyspieszania gojenia się ran – chlorofil jest tu bardzo skuteczny.

Naprawa skutków niewłaściwej diety

Dieta rzadko bywa idealna. Większość osób uwielbia jeść smażone potrawy, które kiepsko wpływają nie tylko na och wagę, ale i na kondycję naczyń krwionośnych. Chlorofil pomaga chronić komórki nabłonka w jelicie grubym przez zniszczeniem. Nie oznacza to oczywiście, że można zagryzać smażone steki jarmużem i jeść je bez ograniczeń – najlepiej kontrolować swoją dietę pod kątem zawartości smażonych potraw.

Działanie oczyszczające i usuwające toksyny

W dzisiejszym pożywieniu, wodzie i powietrzu jest wiele metali ciężkich oraz toksyn, które bardzo negatywnie wpływają na stan zdrowia. Badanie przeprowadzone na ochotnikach wykazało, że chlorofil przyjęty wraz z dawką aflatoksyny o działaniu rakotwórczym zmniejszył o 95% jej wchłanianie do organizmu – została prawie całkowicie usunięta w ciągu jednej doby.

Naturalny, silny przeciwutleniacz

Utlenianie to proces chemiczny, który prowadzi do starzenia się i obumierania komórek. Chlorofil wykazuje potencjał antyoksydacyjny co znaczy, że eliminuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia. Dzięki temu pozytywnienie wpływa na zdrowie oraz urodę.

Pomoc w anemii

Z chlorofilu można także po zmodyfikowaniu otrzymać chlorofilinę – substancję, która jest niezwykle pomocna w zwalczaniu anemii. Chlorofilina zawiera w centrum cząsteczki żelazo łatwo przyswajalne dla ludzi, zamiast zawartego w chlorofilu magnezu. Warto zwrócić uwagę na właściwości chlorofilu podczas walki z niedokrwistością.

Mniejsze obrzęki i zaczerwienienia

Zielone liście pomagają zmniejszyć opuchliznę, obrzęk i zaczerwienienie w miejscu infekcji. Nie wykazują przy tym żadnych skutków ubocznych – można bez obaw przykładać je do ran oraz miejsc zmienionych chorobowo, by zmniejszyć dolegliwości.

Zobacz również: witaminkac.pl

Autor

Redakcja

funner.pl